Vergeten Groenten

04/11/2022
Productinspiratie

Vergeten groenten

Deze oergroenten uit grootmoeders tijd zijn in de loop der jaren misschien een beetje op de achtergrond beland. Heel wat groenterassen raakten in de vergetelheid omdat ze bijvoorbeeld niet snel genoeg groeiden of niet genoeg geld opbrachten. Onterecht, want veel van deze groentes zijn bijzonder smakelijk en zorgen voor diversiteit in het aanbod. Door de generaties heen veranderd het eetpatroon van de mensen ook mede door de invloed van de buitenlandse keukens, ingrediënten en ‘moderne groenten’. Kijk maar hoe de Mediterrane en Aziatische keuken onze eetgewoontes hebben beïnvloed. Toch beginnen chefs de laatste jaren meer en meer terug te grijpen naar het ‘vergeten’ aanbod. We kunnen dus echt wel stellen dat de vergeten groenten al enige tijd aan een opmars bezig zijn en opnieuw aan populariteit winnen. 

Zoete aardappel

art. 37532 

Image

Deze exoot is heerlijk als een lekkere smeuïge puree. Maar ook als ‘zoete frietjes’ bij streetfood of heerlijk geroosterd met look, rozemarijn en olijfolie. Bij een winters gerecht komt deze helemaal tot zijn recht.

Verse rapen

art. 38895 

Image

De raap, ook wel knolraap, meiraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond. De raap is een echte lentegroente en is vaak te vinden in zonnige zomerse groenteschotels of salades.  

Koolrabi

art. 38872 

Image

Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant en groeit net boven de grond. Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig. Gekookt lijkt de smaak op die van bloemkool, maar net wat pittiger. Je geeft de koolrabi ook een heel andere twist door te marineren in sushiazijn.

Pastinaak

art. 36288

Image

Deze heerlijke witte wortel heeft een heel aangename zoete smaak en is een topper in winterse stoempen en stoofschotels. Maar ook in de vegan en vegetarische keuken als zoet ingrediënt voor cake. Hij laat zich ook graag grillen of roosteren in de oven. De pastinaak gaat al mee van voor er ooit bij ons sprake was van de aardappel.

Rammenas wit

art. 16055 

Image

Witte rammenas staat ook wel bekend als rettich of daikon. Witte rammenas is de grote zus van de bekende radijs. Het is een megagrote, witte wortel. Witte rammenas smaakt milder, minder peperig dan een radijsje. De structuur van witte rammenas is iets dichter, minder waterig in vergelijking met radijs. 

Schorseneren

art. 48799 

Image

De smaak van deze wintertopper doet wat denken aan de zachte nootachtige smaak van de asperge. Verse schorseneren zien eruit als lange, dunne witte wortels met een zwarte schil. Dat zwarte jasje maakt ze wat moeilijker om te schillen, maar zorgt er ook voor dat ze wel een week lang goed blijven in de koelkast.

Chioggia biet

art. 54351 

Image

Chioggia biet is een oud en smakelijk ras afkomstig uit het Italiaanse plaatsje Chioggia. Deze biet is bijzonder geschikt voor rauwkostsalades, de smaak is zoet en hij ziet er prachtig uit! Gemarineerd in een zoet-zure pekel komt hij ook zeer tot zijn recht. Kook je de chioggia dan blijft de heerlijke smaak, maar de prachtige kleurschakering verdwijnt.

Aardpeer

art. 66525

Image

Aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Aardperen zijn grillig gevormde knollen. Ze zijn lichtbruin, violet, roze of wit van kleur en zijn wat zoet. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een licht nootachtige smaak. Verse aardperen zijn rauw te eten. Ze zijn dan lekker brossig en krokant.
Aardpeer is ook heerlijk in een aardappelpuree of mooi goudbruin
gebakken in olie met een beetje look.